Vad gör en jurist i Sverige?

Jurist är en samlingsterm för vissa yrken som är relaterade till rättsväsendet i sverige. Dessa yrken är bland annat domare, advokater och åklagare. Anledningen till att alla dessa yrken går under gruppen jurist är för att man måste ha tagit examen från en jursitutbildning. Utbildningen är 270 högskolepoäng lång vilket innebär fyra och ett halvt år av studier. Jurist är oftast ett väldigt välbetalt yrke och som följd av detta är det hög intagningspoäng för utbildningarna.

En juristutbildning i sverige läses i två delar. Den första delen är på tre år och är en form av juristisk grundutbildning, eller en så kallad kandidatexamen. De resterande ett och ett halvt åren är en inriktningsutbildning där man specialiserar sig inom ett juridiskt ämne.
En jursit i sverige kan arbeta inom flera olika instanser i samhället. Exempel på dessa kan vara domstol, på advokatbyråer eller åt kommunen. Det finns även gott om personer utbildade inom juridik inom polisstyrkan. Det anses även styrkande att genomför tett eller flera utbildningsår på en juristutbildning även om man inte tagit examen när man arbetar åt polisen. Ett lysande exempel på en jurist inom polisväsendet är vår polischef, som inte utbildade sig på en polishögskola utan enbart gått juristutbildningen.

En jurists arbetsuppgifter innefattar allt ifrån bearbetning av lagtexter till arbeta med avtal och liknande. Det är därför svårt att sätta fingret specifikt på vad en jursit sysslar med då det är en fruktansvärt bred titel, men vart man än hamnar i livet kommer man garanterat komma i kontakt med en.

Kommentarer inaktiverade.